Kurkuma – výborné koření asijské kuchyně a zároveň jedna z nejzajímavějších látek z pohledu pozitivního vlivu na lidské zdraví. Toto koření z oddenku byliny z čeledi zázvorníkovitých má léčivé vlastnosti, které jsou známy již tisíce let, v asijských zemích se tradičně používá jako léčivá bylina. Existuje tedy mnoho důvodů, proč je dobré tento komponent přidat do vaší kuchyně.
Studie poukazují, že přírodní barvivo kurkumin, základní látka kterou kurkuma obsahuje, má výborné antioxidační, protizánětlivé a potenciálně i protirakovinové účinky. Kurkumin se již dlouho běžně používá jako žluté barvivo při výrobě potravin či v kosmetickém průmyslu. Ale v čem přesně nám kurkumin tolik pomáhá?
Co všechno kurkuma umí? A je bezpečná?
- protizánětlivé účinky – pokud trpíte chronickým zánětlivým onemocněním, kurkumin může být jedním z možných řešení vašich zdravotních problému. Chronické záněty mohou přispívat k velkému množství zdravotních problémů – užívání kurkuminu může fungovat i jako prevence.
- antioxidant – oxidační stres je přirozený stav v organismu způsobený volnými radikály a může se podílet na mnoha nemocech jako ateroskleróza, infarkt myokardu nebo Parkinsonova choroba. Kurkumin je antioxidant, který nás před tímto potencionálně rizikovým stavem chrání zachycováním těchto volných kyslíkových radikálů, stejně jako čerstvé ovoce a zelenina.
- posílení imunity – nedávné studie zmiňují, že by kurkumin také mohl pozitivně ovlivňovat náš imunitní systém. Pravděpodobně zvyšuje aktivitu imunitních buněk a tím pomáhá tvořit silnější obranu vůči patogenům.
Kurkuma je sice obecně vnímaná jako bezpečná, existuje velké množství studií, které pozitivní účinky kurkuminu podporují, výsledky však nejsou jednoznačné. Riziko hrozí při vyšších dávkách, kdy může interagovat s některými léky. Kurkumin je nebezpečný pro těhotné ženy a při vyšších dávkách i pro osoby, které trpí na žlučové kameny či poruchu srážlivosti krve, také je kontaktním alergenem. Jako aditivum v průmyslu je bezpečný.
Jak si kurkumu připravit?
Nejjednodušším řešením je zavést kurkumu do našeho jídelníčku, ať už s cílem posílení imunity nebo pro její exotickou chuť. Kurkumu můžeme nastrouhat přímo do polévek, smažených pokrmů. Hodí se do zeleniny, masa, omáček i dezertů. Aktuálním trendem je i kurkumový čaj, pokud vás chuť a vůně kurkumy neoslovila, existují i kapsle nebo extrakty jako doplňky stravy.
Pro všechny, které zajímá alternativní medicína a přírodní doplňky stravy, je kurkuma skvělá volba jako doplňková léčba či prevence proti daným onemocněním. Jak je to však se všemi léčivými látkami – čeho je moc, toho je příliš. Vysoké dávky kurkumy mohou být nebezpečné a konzultace s lékařem ohledně užívání kurkumy je vždy na místě.